Sık Sorulan Sorular

Gerek sosyal medya üzerinden, gerekse e-posta ile sizlerden gelen soruları elimizden geldiğince cevaplamaya çalışıyoruz. Daha fazla kişiye faydalı olması amacıyla en çok karşılaştığımız soruları ve cevapları sınıflandırdık.

Artikülasyon Bozukluğu

merhabalar ben 16 yaşındayım sadece r harfini söyleyemiyorum ben yazın ancak alsancağa gelebilirim yaza kadar evde yapabileceğim bişey varmı cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum teşekürler

Cevap

Merhabalar, r sesini söyleyememeye sesletim sesilgisel bozukluk diyoruz. Ve terapisi bir kaç seans sürmekte. Ama ne yazık ki bir terapist yönlendirmesi olmaksızın evde yapabileceğiniz şey şimdilik yok. Ama terapiye başladığınız taktirde ev programlarıyla bu süreç hızlandırılacaktır.

slmlar ben anasınıfı öğretmeniyim sınıfımda yarık damak tedavisi olmuş bi öğrencim var çocuk sanki burnundan konuşuyormuş gibi.benim ve ailenin yapabileceğimiz konuşma eğzersizleri hakkında bilgi ve örnekler verirmisiniz.teşekkürler

Cevap

Merhaba, Bir öğretmen olarak bu konuda sıkıntısı olan öğrencinize yardımcı olma çabanızdan ötürü teşekkür ederiz. Öğretmenlerin desteğine sık sık çok ihtiyacımız olmakta. Öncelikli olarak öğrencinizde hangi seslerde ve hangi pozisyonlarda sıkıntı var onları tespit etmek gerekmekte, değerlendirme sonucuna göre terapi işleyişi belirlenmektedir. Burada bir yanlış anlamayı düzeltmek gerekmekte: balon şişirme, üfleme çalışmalarının öğrencinizin konuşmasının anlaşılırlığına olumlu bir etkisi olmayacaktır. Bu tarz egzersiz ya da çalışmaların zararı yoktur fakat vakit kaybıdır. Ve ne yazık ki öğrencinizi görmeden size öneride bulunmam yanlış yönlendirmelere sebep olabilir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Merhaba. Tesadüfen sizin sitenizi gördüm. Ben de artikülasyon bozukluğu var. 24 yaşındayım ve s ve z harflerini tam söyleyemiyorum. Bunun düzelme imkanı var mı? Varsa kaç seans sürer. Çünkü siz İzmir’desiniz ve İzmir’e gidip gelmem gerekecek. Bu konu hakkında beni bilgilendirebilir misiniz? Eğer Eskişehir’de de varsa oraya da gidebilirim. İyi günler…

Cevap

Merhabalar, Sesletim sesbilgisel bozukluğunuz için Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma bozuklukları araştırma vee uygulama merkezine başvurabilirsiniz. www.dilkom.anadolu.edu.tr Terapi süresiyle ilgili maalesef değerlendirme yapmadan bir öngörüde bulunmak pek gerçekçi olmuyor. Ama eğer sadece bu seslerinizde problem var, işitsel ayırtetmede de sıkıntı yok ise terapinizin kısa sürebilir.

benim 06.06.2006 doğumlu (yaklaşık 3,5 yaşında) bir oğlum var. K yerine T ve G yerine D harflerini kullanıyor. Bunun haricince konuşması, cümleleri, ilgi alanları, yaşıtlarından daha üstün. Ama bu sorunu çözemedik. Ne önerirsiniz? Teşekkürler….İyi Çalışmalar…

cevap

Merhaba, Çocukların dil gelişiminde bu tip sesbilgilsel hatalar k ve g sesleri için 3,5-4 yaşına kadar normal sayılmaktadır. Eğer oğlunuzdaki bu sesbilgisel hatalar 4 yaşına kadar devam eder ise en kısa sürede bir dil ve konuşma terapistine başvurunuz. Sesletim sesbilgisel bozukluklar terapilerle düzelen bozukluklardır.

Akıcılık Bozuklukları

Kekemeliğin oluşmasına neden olduğu düşünülen dört faktör şöyledir: genetik( kekemelerin yaklaşık %60’ında aile bireylerinden birilerininde kekemelik hikayesi olduğu bilinmektedir.); çocuğun gelişimi ( diğer dil konuşma bozukluğu veya gelişimsel gerilik olan çocuklarda kekemelik gelişme riski daha fazladır.); nörofizyoloji (son yapılan araştırmalarda kekeleyen bireylerin dil konuşma işlemlenmesinin beyinde akıcı konuşanlara göre daha farklı bölgelerde olduğu bulunmuştur); ve aile dinamikleri ( yüksek beklentiler ve hızlı değişen yaşam koşulları kekemeliğe etki eder.) Kekemelik bu faktörlerin bir yada birkaçının birlikte oluşmasıyla oluşabilir ve farklı bireylerde farklı etkileri olabilir. Kekemeliği başlatan sebepler ile bunun devam ettiren ve ilerleten sebepler farklı olması olasıdır.

Bu kuram, kekemelikle ilişkili nöro-psikolojik, beyin dalgaları, kan kimyası, bazal metabolizma araştırmalarıyla ilişkilidir. Kekemeliğin nedenini, konuşma esnasında ortaya çıkan fizyolojik ve aerodinamik olaylarla açıklamaya çalışan araştırmacılar kekemeliğe, fonasyon, solunum ve artikülasyonla ilgili problemler olarak bakmışlardır. Schwartz, kekemeliğin ses tellerindeki aşırı gerilimden kaynaklandığını ileri sürmüştür. Schwartz? a göre; çocuk gerilimli ses telleri üzerinde odaklaştırmak gibi bir eyilimle doğmuşsa, kaygı verici durumla karşılaştığında, konuşmak için ses tellerini bir araya getirdiğinde, fazla gerilim ses tellerinin aniden kapanmasına neden olur. bu kapanmaya ?laringospazm? denir. Kekemelik laringospazma verilen tepkidir. Günümüzde akıcı konuşan bireylere kıyasla, kekemeliği olan bireylerin beyin aktivitelerinde ne gibi farklılıkların olabileceğini araştırmak üzere ?positron emission tomography (pet)?, ?functional magnetic resonance imaging (fmrı)? ve diğer beyin görüntüleme tekniklerinden yararlanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda, kekeleme anında sağ hemisferde ortaya çıkan sıra dışı aktivasyonun terapiyle ya da akıcılığı arttıran stratejilerle azaldığı ve temporal lobda yetersiz aktivasyon olduğuna ilişkin genel bir uzlaşma olduğu görülmektedir. Ancak, bulgular arasında önemli farklılıklar da bulunmaktadır. Ingham, bu durumun, konuşmayla ilgili nörolojik süreçleri incelemede kullanılan farklı yöntemlerin, sonuçları önemli ölçüde etkilemesinden kaynaklandığını düşünmüştür. (ıNGHAM, 2003).

Kekemeliğe tıbbi yaklaşım kekemeliğe tıbbi bir bozukluğun neden olduğu görüşü 1930? lu yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve kekemeliğin bedensel bir bozukluğun bir belirtisi olduğuna inanılmış ve bu nedenle kekemelerdeki solunum, kalp atış hızı, kan basıncı, beyin dalgaları, refleksler ve bazal metabolizma ile ilgili bir çok araştırma yapılmıştır. Ancak yapılan çok sayıdaki araştırmalardan elde edilen bulguların çelişkili olduğu görülmüştür(kehoe, 1998).

Edimsel koşullama yaklaşımını savunanlar bazı tekrarlama ve uzatmaların tüm insanlarda (daha çok çocuklarda) gözlendiğinden ve iletişimsel stres anında meydana geldiğinden yola çıkarak kekemeliği tamamen pekiştireç ile açıklamaktadırlar. Bu yaklaşıma göre tekrarlamaların aileden arzu edilen ilgiyi çekmek ve dinleyicinin ilgisini kaybetmemek için kullanıldığı kabul edilmektedir. Böyleyece dinleyicinin verdiği tepkiler tekrarlamaları pekiştirmekte ve davranış daha sık görülmeye başlamaktadır (Leung, 1990). Edimsel koşullama, kekemelikte birbirine bağlı sonuçların etkisini göstermekle birlikte bir kekemelik kuramı olarak kabul edilmemektedir. Kekemeliğe uygulanması ise sadece, kekemeliğin edimsel süreçler ile şekillendirilebileceği yönünde olmaktadır. Edimsel tekniklerin kullanılmasıyla, akıcı konuşmanın gelişebileceği ve devam ettirilebileceği görüşü, akıcılık biçimlendirme terapilerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur (Perkins et al., 1991).

Gelişimsel Dil Bozukluğu

Merhaba benim tam 4 yaşında kas hastası bir oğlum var. Bazen anne, baba, teyze gibi sesleri çıkartmaya çalışıyor fakat daha fazlası için nasıl egzersizler yaptırabilirim.

CEVAP: kas hastalığı ilerleyici bir durum.çoğunlukla solunum kasaları etkilendiği için konuşmada zorluk yaşarlar. fakat değişik tipte kas hastalılarında yüz kslarında da tutulum olabilir.tabi dil gelişimi de etkilenmekte. sorunun ne kadar konuşma ne kadar dil sorunu olduğunu belirledikten sonra uygun terapi çalışılabilir.dernek üyesi uzman arkadaşlarımızdan yardım almanızı öneririm.

oğlum 3 yaşında.özel eğitim alıyor.yeni yeni sesler çıkmaya başladı.anneyi rahat söylüyor.tanımlanamayan yaygın gelişimsel bozukluk.ama işaret dilini kullanmayı tercih ediyor.konuşma terapisti oğlumla nasıl bir çalılma uygulayabilir?ya da siz konuşma terapisti önerir misisniz?şimiden teşekkürler

CEVAP:

Atipik otizm de konuşmadan ziyade dili nasıl kullandığı önemli çocuğunuzun. İlk olarak iletişim davranışları normalden ne kadar geri kalmış ve ne kadar sapmaya uğramış onlar saptanmalı. İletişim isteği var ise bunu şekillendirmek daha kolay. İşaretlerle anlatması onun konuşmaya dayalı sözel dili az kullandığını gösteriyor. Çocuk kendine göre daha az zahmetli ve pratik yolu seçiyor. Bir dil ve konuşma terapistinden yardım almanızı öneririm. Dernek web sitemizden size en yakın dil konuşma terapistine ulaşabilirsiniz.

Merhaba, Haziran 2005 doğumlu erkek yiğenim cümle kuramıyor 10 15 kelime söyleyebiliyor ne yapmamız gerek? herşeyi anlıyor.

CEVAP:

Merhaba, Eğer altta yatan herhangi bir neden yoksa (İşitme engeli, gelişim geriliği vs. gibi), konuşma ve dil özelliklerinde akranlarından geri kalan çocuklar gecikmiş dil konuşma tanısı almaktadır. detaylı bir şekilde yeğeninizin alıcı dil ve ifade edici dil becerilerinin yaş olarak belirlenmesi gerekmektedir. Uygulanan değerlendirme sonucunda yeğeninizin dil özellikleriyle ilgili daha net bilgi edinilebilir. Öneri olarak yeğeninizi kreşe yollayabilirsiniz, hem sosyalleşme hem de dil edinimi açısından ayrıca dil gelişimi dil ve konuşma terapisiyle de desteklenilebilir. Ayrıca siz de ailesi olarak farklı oyun ve aktivitelerde dil gelişimini destekleyebilirsiniz.

benim 06.06.2006 doğumlu (yaklaşık 3,5 yaşında) bir oğlum var. K yerine T ve G yerine D harflerini kullanıyor. Bunun haricince konuşması, cümleleri, ilgi alanları, yaşıtlarından daha üstün. Ama bu sorunu çözemedik. Ne önerirsiniz? Teşekkürler….İyi Çalışmalar…

cevap

Merhaba, Çocukların dil gelişiminde bu tip sesbilgilsel hatalar k ve g sesleri için 3,5-4 yaşına kadar normal sayılmaktadır. Eğer oğlunuzdaki bu sesbilgisel hatalar 4 yaşına kadar devam eder ise en kısa sürede bir dil ve konuşma terapistine başvurunuz. Sesletim sesbilgisel bozukluklar terapilerle düzelen bozukluklardır.

5yaşında oglum var kısa cumleleri konuşuyor uzun çumlelerde ne konuştuğu belli olmuyor nasıl bir tedavi görmeli.nereden destek almalıyız.şimdiden cok teşekurler

Cevap:

fonolojik sorunlarda dilsel ve motor açıdan söylemesi kompleks sözcükler çocuk için zordur. Uzman bir dil konuşma terapisti yapılabilecekler hakkında size yardımcı olacaktır.

yeğenim yağmur 5.5 yaşında erken doğum neticesinde zeka gelişiminde problem yaşandı yaşıtlarına göre zekası ortalama 1.5-2 yaş gibi geriden geliyor.fiziksel problemi yok ama konuşmada büyük denilebilecek problem yaşıyor. birçok şeyi anlıyor.derdini genelde işaretlerle anlatıyor.bazı kelimeleri söyleyebiliyor çok kısa cümle kuruyor.( anne gel,canım annem gibi) özel eğitim alıyor 3-4 yıldır.biz ne yapabiliriz nereye götürebiliriz yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

Cevap

benzer sorunu olan vakalarımız var. dil gelişimi için olmazsa olmazlardan birisi de zihinsel yeterliliktir. fakat biolojik desteğin yanında çevresel düzenlemeler ve çeşitli terapi teknikleriyle bunu hızlandırmak bizlerin elinde. bu tür çocuklarda yaş büyüdükçe var olan durumu koruma ve kendisin için daha az zahmetli yolları seçme olabiliyor. bu sonrasında anneye aşırı bağımlılık sosyal izolasyon ve çeşitli davranış problemleri olarak bize dönüyor. yaşı küçükken profesyonel bir yardım almasında fayda görüyorum. dernek üyesi bir dil konuşma terapistinden yardım almanızı öneririm.

merhabalar kızım için araştırma yaparken sitenizi gördüm. Kızım 24 aylık anne -ali- baba-bak kelimelerini sadece biliyor ve cümle kurmuyor. Düzenli çocuk doktoruna gidiyor bir şey olmadığını desede içim rahat değil kbb ye gittim işitme testi yapıldı birşey yok dediler yinede mersin üniv çocuk nörolojisine gittim onlarda bera testi istediler sonuç normal dediler 28 inde gelişim testi var ama üniv hastanesinde resmen oyalanıyoruz zaman geçiyor şimdi neler yapabilirim derken web. sayfanızı buldum bana nasıl yardımcı olabilirsinizyada izlemem gereken yol nedir lütfen yardımcı olun kızımın bu durumuna gerçekten çok üzülüyorum buda dolaylı yolla yaşamımı ve işimi etkiliyor şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Merhaba, Öncelikli olarak ebeveyn olarak bu durumla ilgili sıkıntınızı anlıyoruz. Şimdiye kadar yaptırmış olduğunuz testler gerekli testler ve sonuçların da normal olması süreci hızlandırıcı bir durumdur. Ebeveyn olarak yapabileceğiniz en önemli şey sözel dil açısından kızınız için zengin bir çevre yaratmak. Bunu da birazcık kızınızın sözel dil becerilerini zorlayarak öncelikli olarak tek sözcük beklenitisi içinde olarak sağlayabilirsiniz. Bu hedeflerinizi gerek oyun gerekse gündelik yaşama yayabilirsiniz. Bu zorlamaları yaparken kızınızın da moralini bozmayacak ve onda başarısızlık hissi uyandırmayacak noktalara dikkat ederek yapmanız gerekmekte. Ayrıca web sayfamızdaki uzman gözüyle bölümünde yer alan gecikmiş dil ve konuşma makalelerini okumanızı öneririz. Buna ek olarak http://www.yenidogus.net/makalegoster.asp?yazid=31&id=914 yazısındaki makaleyi de okumanızı öneririz.

Merhaba. 3.5 yaşında kızımız var. Kızımız hala da net konuşmuyor. Söylenen kelimeleri tekrar ediyor. Bazı cümleleri kurabiliyor. Örneğin, “su ver, çay ver, okuldan geldim” . Yabancı uyruklu olduğumuz için ilk önce çocuğun sosyal ortamdan uzak kaldığını düşünerek yaklaşık 9 ay önce kreşe verdik. Orda da konuşmasıyla çok yakından ilgileniyorlar. Bir miktar yol da katettik diyebilirim . Fakat yaşıtlarına nazaran daha çok geride. Bana öneriniz ne olabilir?

cevap

Merhabalar, Kreş ortamı _akranlarla iletişim_ sözel dili en çok destekleyen unsurlardan biridir. Bu açıdan bakıldığında kreşe vermeniz kesinlikle doğru bir karar olmuş. Kızınızın alıcı dil ve ifade edici dil becerileri değerlendirilmeli ve yaşıtlarından gerilik durumuna göre müdahaleye gerek olup olmadığına karar verilmelidir. Eğer aradaki açık fazla ise sadece kreş desteği yeterli olmayacaktır. Tekrar becerisi sözel dil için önemli bir noktadır ama tek başına yeterli değildir. O sözcükleri tutarlı bir şekilde işlevsel olarak kullandığı zaman ancak iletişim amacı karşılanır. Ebeveyn olarak da çocuğunuzun dil becerilerini oyun/aktiviteler ile destekleyebilirsiniz. Bu konuyla ilgili daha detalı bilgiyi önümüzdeki hafta sitemizde yayınlayacağımız makalemizden ulaşabilirsiniz.

Edinilmiş Dil Bozukluğu

babam 2004 yılında ciddi bir kafa travması geçirdi. bunun sonucunda afazi gelişti. ege üniversitesinde kısa bir dönem konuşma terapisi aldık ama pek memnun kalmadık. kendisi 53 yaşında. merkezinizde kendisine yönelik yapabileceğiniz birşeyler var mı? yardımcı olabilirseniz sevinirim….

CEVAP: Merhabalar, Ege üniversitesinde bu işin eğitimini almış dil ve konuşma terapisti bulunmamaktadır. Sıkıntı yaşamanızın nedeni bu olabilir.Babanızda kafa travması olduğu için afazinin yanında ek kognitif sorunlar da olabilir. Merkezimizde afazi/dilsel-bilişsel terapi yapılmaktadır. internet sitemizde terapi sırasında kullandığımız yöntemlere ilişkin daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Öncelikli olarak afazi terapilerinde Türkçe standardizasonu yapılmış afazi değerlendirmesi yapılmaktadır. sonraki aşamada ise hangi yöntemin daha etkili olabileceğine değerlendirme sonuçlarına uygun şekilde karar verilir ve terapilere başlanır. Fazi dil konuşma merkezine işlenen rutin süreç bu şekildedir.

3 ay once felc gecirdi ve bir hafats onarada beyin ameliyatı. İlk felc gecirdiginde konusması daha iyidi. Ameliyattan sonra konuşamamaya başladı. Felç sag tarafında. 3 Aydır fizyoterapist evimize geliyor. Ama konuşması henüz cözülmüş degil. Sayıları şarkıları söyleyebiliyor bizi anlıyor ama harfleri çok zor çıkarıyor. Ne yapmamız laızm düzelirmi zamanla..

cevap:

annenizin afazi ve motor konuşma bozukluğu açısından değerlendirilmesi gerekiyor. benzer durumda olan vakalarımız var. terapisi uzun bir süreç alıyor. iletişim açısından kısa ve uzun vadeli hedefler koymak gerekiyor. tutuk afazilerde ifade edici dilde sorunlar olduğundan uygun bir kanalla (bu işaret, jest,çizim,yazı vs olabilir) iletişim sağlanmalı. uzman bir dil konuşma terapistinden yardım almanızı öneririm.

Merhabalar,tesadüfen rastladım sitenize benim babam 66 yaşında ve 20 ay önce sol tarafından felç geldi yaklaşık 10 gün ege ünv.nöroloji yoğun bakımda kaldı,daha sonra toplam 40 gün olmak üzere nörolojide yattı konuşma merkezinin tamammen gittiğini söylediler.Ankarada ve İzmirde fizik tedavi gördü.herşeyi anlıyor, kitap okuyor,azda olsa yazabiliyor ama sadece dıdı dıdı diye ses çıkartıyor babam edebiyat öğretmeniydi biliyoruzki konuşamamak onu çok üzüyor acaba total afazilerde konuşma imkanı varmı?annem ve babam izmirde yaşıyorlar.bize ne önerirsiniz yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkür ediyorum…

cevap

merhaba babanız büyük olasılıkla MCA(median cerebral arter) infarktı. bu bölge infarktlarında global afazi dediğimiz durum ortaya çıkıyor. 20 ay geçmiş fakat babanız halen sözel iletişime geçememiş anladığım kadarıyla. afazi terapisinin kronik afazili hastalarda faydalı olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. şuan benimde takip ettiğimiz afazi hastalarındaki ilerlemeler de bu çalışmaları destekler nitelikte. hastanın var olan potansiyelini iletişim bağlamında değerlendirmek gerek.iletişim sadece konuşma olarak değerlendirilmemeli. sitemizden konuyla ilgili makalelerimizi okuyabilirsiniz.

Bugün sitenize ilk kez girdim ve çok fayalanabileceğimi anladım bu yüzden öncelikle teşekkür ediyorum. Annem sekiz ay kadar önce anevrizmaya bağlı bir beyin kanaması geçirdi ve bu kanama tam konuşma merkezinin üzerindeymiş dolayısıyla şu anda, evet ve yapma kelimelerinin haricinde ne yazıkki hiç konuşamıyor, yardım alabilinecek merkezlerin azlığı bu konuda beni çok olumsuz yönde etkiledi kendi gayretlerimde bir yere kadar ve insanın zaman içerisinde azmide git gide azalıyor dolayısıyla. Benim size bir sorum olucak yine netten afezilerle ilgili okuduğum kadarıyla çok çeşitleri olduğu ben annemin afezisinin ne tür olduğunu ne şekilde öğrenebilirim bu konuda gittiğimi hiç bir neroloji uzmanı bana yardımcı olmadı.Doktorlarımızı bile neden bu konuda bu kadar yetersiz ve bilgisiz üzelerek gördümki ben bile şu sekiz ay içinde okuduklarımla bazılarından daha bilgiliyim.Afezinin türüne göre eksersizler yapılırsa daha etkili ve başarılı olabilirmiş. Bende annem için daha iyi şeyler yapmak istiyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bu site ve çalışmalarınız için tekrar teşekkür ediyorum umarım Allah önünüze daha iyi imkanlar çıkarsın ki sizlerde daha güzel şeyler yapabilesiniz.Annem yazmayıda unuttu iletişim kuramadığımız için de okuyup okuyamadığınıda bilmiyorum sağda felç olduğu için yazdırmaya çalıştırdıysamda başarılı olamadım. konuşma çalışmalarımızda ilk hecelerde daha çok zorlandığını görüyorum tekrarlarda ilk heceyi ben verirsem gerisini getirebiliyor sesli harflerin bir çoğunu çıkarabiliyor. Sayıları kendi kendine ben başlattıktan sonra takılıp zorlansada otuza kadar sayabiliyor. Yalnız bir çok nesnenin adını hatırlamadığını anladım tabak nedir kaşık nedir bilemeyebiliyor. Konuştuklarımı anlayabiliyor çoğu zaman eski yaşanmışlıkların bir çoğunun hatırlıyor bunları aramızdaki duygusal bağdan hissedebiliyorum. Okuma yazmayı yeniden öğretmek mümkün olabilirmi bu arada annem 63 yaşında ve bu yaşına kadar hiç rahatsızlanmamış ve aktif çalışan bir insandı.Çok uzun yazdım sanırım kafanızı şişirdiysem özür dilerim.Tekrar iyi günler diliyorum.

Cevap

Merhaba anlattıklarınız oldukça üzücü. Çok zor bir durum anlıyorum. önemli olan annenizin kafasındaki imgeleri sizin kafanıza aktarabilmesi bu yazı ile jest-mimik ile, bağlasal ip ucuyla, resim göstermekle, resim çizebilmekle, yazmakla, konuşmakla olabilir. bu kanallardan hangileri sağlam hangilerini kullanabiliriz onu değerlendirmek gerekiyor. İlknur mavişin kitapları var bizimde katkımızın olduğu bu kitapları edinebilirsiniz. Geçmiş olsun

22 yaşında bi bayanım.benim çok büyük bi konuşma bozukluğu problemim var. yemek yemekte zorluk çekiyorum . yiyecekleri çiğneyemiyorum. dilimle çeviremiyerum.tükürme , emme, vs yetilerimi kaybettim.kbb gittim burunda biraz et var dediler. ama başka bi problem çıkmadı.nörolojiye gittim emr çektrtim ondada bişey çıkmadı. konuşurken sesim genizden çıkar gibi oluyo. konuştuklarım anlaşılmıyo dilim dönmüyo harfleri tam olarak çıkaramıyorum. dilimi hareket ettirmekte çok zorlanıyorum.yaklaşık 2 aydr bu şikayetim var. psikolojik yönden de bu durum beni çok etkiledi. ne yapacagımı bilemiyorum.bu arada depresyon hastalığım var ve tedavi görüyorum. sürekli geniz akıntım oluyo. bu hastalık başlamadan önce sürekli bogazım ağrıyor ve bütün eklemlerim ağrıyordu. 1 ayda 3 yada 4 defe hastalandığım oluyodu. en son 5 iğne yaptırdıktan sonra bu şikayetlerim azaldı. ama bu ağrılar başladıktan biraz sonra konuşmamda bozulma ortaya çıktı işte. hocam çok zor durumdayım ne yapacagımı bilmiyorum. hastalığımın ne oldugunu bilsem , onuda bilmiyorum. yardımcı olursanız çok seviniirim. şimdiden çok teşekkürler……

Cevap

Merhabalar, Sizin bahsettiğiniz sonradan edinilen bu tarz bozukluklar tipik olarak nörolojik problemlerle beraber görülmektedir. Başka bir nöroloji ya da beyin cerrahisine bu konudaki sıkıntınız ile danışmanızı öneririm. Ne kadar süredir depresyon tedavisi görmektesiniz. Tedavi için kullanmış olduğunuz ilaçların yan etkileri arasında bahsettiğiniz problemler var mı bir inceleyiniz.

merhabalar öncelikle vermiş olduğunuz cevaptan ötürü sizeçok teşekkür ederim.. bundan 3 sene önce yklaşık 9 aylık bir depresyon tedavisi gördüm ve ilaçları birden kesmemden olacak bu bende tekrarladı.ve şimdiki tedavimin 7. ayındayım. iki tedavide de kullandiğım ilaçlar farklı.ilacım yan etkilerine baktım ama böyle bi bozukluktan bahsetmiyor. ama genel olarak antidepresanların etkierinde konuşma bozukluğu yazıyor.benim şimdi bu durumda beyin cerrahiye mi yoksa bir pisikyatriye mi gitmem gerekirr.çok teşekkürler verdiğiniz cevaplardan ötürü…

cevap2

Merhaba, Öncelikli olarak sizinle ilgilenen psikiyatristinize bu konuyu danışmanızda fayda görüyorum. Sonrasında ise nöroloji ya da beyin cerrahisinin de görüşünü almakta fayda var.

Ses Bozukluğu

Ben lise 3 öğrencisiyim. Yaklaşık 1-1.5 Yıldır sesim inceve düşük tonda çıkıyor. İnternetten edindiğim bilgilere göre hastalığım puberfoni. Puberfoninin tedavisi varmıdır? Varsa Tdavisi nasıl yapılır ve ne kadar sürer? Tedavi sonucunda ses nasıl olur?

Cevap

Merhaba, Öncelikli olarak ses ile ilgilenen bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmanız gerekmekte. Hekimin koyduğu tanı eğer puberfoni ise bu durum birkaç seans terapiyle düzelen bir durumdur. Eğer başka patolojiler mevcut ise tanıya bağlı olarak ses terapisinin ne kadar faydalı olacağı belirlenebilir.

Merhaba! Ben 15 yaşındayım Lise 2’ye geçtim. Sesimde son 1,5 yıldır inceleşme ve kısıklık oluyor. Tam olarak sesim patlamıyor ama tam kız gibi de değil tam erkek sesi gibi de olmayan bir sese sahibim.İnternetten araştırdığım kadarıyla Puberfoni denilen bir hastalık olabileceğini düşünüyorum. Sizce ne olabilir, ne yapmalıyım? Lütfen yardım edin insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyorum.

cevap

Merhabalar, Öncelikli olarak bir KBB uzmanına başvurmalısınız. O sesinizi ve sizi detaylı olarak muayene ettikten sonra eğer tanınız puberfoniyse (anlattıklarınızdan yola çıkarak yüksek ihtimalle olabilir.) terapisi 1-2 seanstır. Daha sonra bir dil ve konuşma terapistine ses terapisi için başvurmanızı öneririz.

Ses telimde nodül var. Uzun süredir reflü tedavisiyle birlikte nodül tedaviside görüyorum. Doktorum ses egzersizlerimi ses terapisi ile ilgili uzman yardımı alarak yapmam gerektiğini,nodülümün (ameliyata gerek kalmaksızın) ses teli nodülü için uygulanan ses terapisi tedavisi ile iyileşebilecek düzeyde olduğunu söyledi. Bu konuda bir tedavi yönteminiz var mıdır?

Cevap

Merhaba, Ses teli nodullerinin küçülmesi ya da ortadan kalkması için ses terapisi gereklidir. Ses terapisinden vokal hijyen, vocal building egzersizleri vs. gibi bir çok tekniği bir arada kullanmaktayız. Ve öğretmenlik mesleği gibi profesyonel ses kullanıcısı olarak sayılabilecek meslek grubu için ses terapisi gereklidir. Haftada bir seans görüşmek yeterli olacaktır diye düşünmekteyim