Okul öncesi dönemde yaşın ilerlemesine bağlı olarak çocuğunuz akıcısızlıklarını(kekemelik anlarını -konuşmadaki takılmalarını) fark eder. Bu durumu fark etmesi çocuğunuzun bu duruma olumsuz bakış açısı olduğunu ifade etmez. Fakat eğer çocuğunuz bu duruma karşı sözel olan ya da olmayan olumsuz tepkiler gösteriyorsa-konuşmaktan vazgeçme, sözcük değiştirme, konuşmak yerine beden dili ile kendini ifade etme gibi- olumsuz bir farkındalık gelişmiş demektir.
Çocuklarda kekemelik durumlarında, çocuğunuzun duygularını ve düşüncelerini size anlatmasına izin verin. Konuşması için onu cesaretlendirin. Cesaretlendirme ile zorlama kavramları birbirine karıştırılmamalıdır. Size düşen görev çocuğunuzun hislerini hiç minimalize etmeden dinlemek ve ona onu anladığınızı ona hissettirmektir. Kekemelik nedenleri konusunu kavramada bu önemli bir yaklaşımdır.
Olumsuz farkındalığı gözlemlediüğiniz durumlarda yani çocuğunuzun hayatını bu durumun olumsuz şekilde etkilediğiniz gözlemlediğiniz zaman beklemeden bir konuşma terapistine başvurmanızda fayda vardır. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için konuşma terapistleri çocuğunuza uygun önerilerde (doğrudan yada dolaylı kekeme tedavisi) bulunacaklardır.
Kekemelik Nedir? Sorusunun yanıtı için diğer makalelerimizi de inceleyiniz.