Çocuğum Kekelediğinin Farkındaysa Ne Yapmalıyım?

Çocuklarda kekemelik durumlarında, Çocuğunuzun konuşmasındaki akıcısızlıkları(kekemelik anlarını) fark etmesi doğal bir süreçtir. Çocukta benlik farkındalığının artması ile çocuğunuz kendi özelliklerini fark eder. Buna konuşması da dahildir. Kekemelik farkındalıklarını sözel olarak ya da sözel olmayan şekilde ifade edebilirler.

Sözel olmayan olarak içine kapanma, takılınca konuşmaktan vazgeçme, sözcük değiştirme ya da konu başlığı değiştirme, konuşmak yerine beden dili ve jestle anlatma gibi tepkiler gösterebilir.

Sözel olarak da size ‘ben neden konuşmuyorum, çıkmıyor ağzımdan ya da konuşmayı unuttum’ gibi ifadeler kullanabilirler. Bu gibi sorular karşısında “Hayır öyle konuşmuyorsun” gibi ifadeler çocuğunuzu iyice yalnızlığa iter. Çocuk kekelediği için üzülüyorsa ebeveynler onun hislerini minimize etmeden anlamalı ve endişelerini dinlemelidirler. Çocuğunuzun sorularına dürüst ve net yanıtlar verin. Konuşurken takılmanın kabul edilebilir bir şey olduğunu, ayıp ya da kötü bir durum olmadığını çocuğunuzun anlayabileceği şekilde ifade edin. Kekeme tedavisi söz konusu olduğunda, bu uygun bir davranış biçimidir.

Kekemelik Nedir? Sorusunun yanıtı için diğer makalelerimizi de inceleyiniz.