Kekeleyen Çocuğa Yaklaşım

Çocuklarda kekemelik durumlarında, ailelerin yaklaşımları çok önemli bir yer tutmaktadır. Temel olarak kekemelik terapisinde yapılması gereken şey; çocuğunuza, akıcı konuşuyorken ne tepki veriyorsanız, akıcı olmadığı zamanlarda da aynı tepkiyi vermemizden geçer. Bu durumun sorumlusu ne siz ne de çocuğunuz değildir. Çocuğunuzun bunu bilerek ve isteyerek yapmadığını kesinlikle unutmamanız gerekir. Kekeme tedavisi konusunda bu yaklaşım çok önemlidir.

Çocuklarda kekemelik durumlarında;

  • Sözünü kesmeden, tamamlamadan, sakin bir şekilde sözünün bitmesini bekleyin.
  • Bunlara ek olarak, ev ortamındaki ve çocuğunuzla iletişim sırasında oluşabilecek stresörleri fark etmeye çalışın.
  • Kendinize aşağıdaki soruları sorun

‘Biz hızlı mı konuşuyoruz?’ Eğer yanıtınız evet ise, konuşma hızınızı, konuşmanızın doğallığını bozmayacak şekilde bir miktar azaltmanızda fayda var. Hız arttıkça takılma ihtimali de artar.

‘Konuşurken birbirimizin sözünü kesiyor muyuz?’ Sıra almayı arttırın ve söz kesmeleri azaltın. Konuşma sırasında söz alma ve bekleme kavramını çocuğunuza öğretmek istiyorsanız en önemli nokta çocuğunuza model olmanızdır. Öncelikle biz yetişkinler söz alma, bekleme becerisini göstermeliyiz ki çocuğumuz da bunu yapabilsin. Alışkanlıklarımızı, kekemelik nedenleri haline getirmemeye dikkat etmeliyiz.

‘Çok telaşlı ve yoğun bir hayatımız mı var?’

‘Çocuğumla iletişimimim soru cevap şeklinde mi?’ Yanıtınız evet ise, fazla ve sıkıştırır tarzda sorular sormayı azaltın. Çocuğunuz sorularınıza yanıt vermek için gerekli olan hızı yakalayamayabilir ve sıkıştırır tarzda sorulan sorular onun üzerinde zaman baskısı yaratır. Tüm bunlar kekemelik nedenleri başlığı altına girebilmektedir.

Kekemelik Nedir? Sorusunun yanıtı için diğer makalelerimizi de inceleyiniz.